Bemutatkozás - teljes szöveg

Metrum Ensemble:

Az együttes 2012-ben mutatkozott be (akkor Qaartsiluni Ensemble néven), s attól kezdve érzékelhető, nyomon követhető az a sajátos munkamódszer és egyéni látásmód, amelynek köszönhetően mára jelentős zenei teljesítmények és emlékezetes koncertek fűződnek a nevéhez.

A Metrum Ensemble egyszerre épít a játékosságra és a felelősségre. Ennek köszönhetően úgy tekint minden zenei megszólalást, mint egyfajta újraalkotást, az „itt és most”-ba való belehelyezést. Az együttes tagjai nem félnek „társszerzőkké” válni a klasszikus művek előadásakor, és szüntelen érdeklődéssel tölti el őket az élő alkotókkal való együttműködés (közel negyven zenemű ősbemutatója fűződik a nevükhöz). Egyaránt vonzza őket mind a régi (klasszikus) újként, soha nem hallottként való felfedeztetése, mind pedig az új (kortárs) valóban hozzánk tartozóként, ránk várakozóként való megmutatása.

A Metrum Ensemble munkamódszerét egyaránt jellemzi a szólista igényű egyéni munka és a próbafolyamat módszeressége, alapossága. Ez utóbbit az alkotói folyamat olyan elemének tekintik, amely segítheti és gazdagíthatja a művek befogadását. Koncertjeiken nem egyszer a próbát és a művek felépítését modellező első rész után hangzik csak el a teljes mű.

A Metrum Ensemble mindig szívesen vállalkozik más művészeti ágakkal közös produkciók létrehozására. A hangversenytermi megszólalásokon túl szüntelenül keresi annak lehetőségét, hogy az előadott művek a szakrális környezet inspiráló hatására új arcukat mutassák meg. A múzeumi, kiállítótermi megszólalás mellett Johann Sebastian Bach zenéjéhez például a Fasori Evangélikus Templom biztosít számukra ideális műhelyt és környezetet.

Metrum Ensemble alapításától jelen volt a zenei élet fontos pillanataiban. Ezek közül kiemelkedő a Közép-Európai Portrék több éven át tartó koncertsorozata, a Trafó Kortárs Művészetek Házával és az Óbudai Társaskörrel való együttműködés. A fesztiválmeghívások közül legfontosabbak: Konvergencie (SK), Hradec Kralove (CZ), Arcus Temporum, Budapesti Tavaszi Fesztivál, CAFe Budapest.
A Maladype színházzal közös operaprodukciójuk eddig több mint 40 előadást ért meg, s 2016-ban az Artisjus legjobb komolyzenei produkciója díjat kapta, 2018-ban pedig Podgoricában (ME) a nemzetközi FIAT Fesztiválon a „Legeredetibb zenei és színpadi kifejezés” különdíjjal jutalmazták.
Az együttes számos felvétele megtalálható a Bartók Rádió archívumában, de folyamatosa építik saját archívumukat is. Első önálló CD-jük Pozsonyban jelenik meg hamarosan.